Am tot vorbit în articolele precedente despre influenţele pe care le exercită asupra noastră diferitele evenimente, întâmplări, vorbe, elemente vizuale şi auditive etc., venite din exterior. Iar pentru a nu deveni un burete care absoarbe toate aceste influenţe fără a „cerne grâul de neghină” am recomandat utilizarea permanentă a atenţiei. Ea, atenţia, trebuie să se îndrepte atât asupra celor ce vin din exterior, cât şi asupra răspunsului nostru interior la influenţele respective.
Am adus în discuţie problema atenţiei tocmai în aceste zile, deoarece campania electorală [ţin să precizez că acest articol nu are nici o legătură cu campania electorală, decât în măsura în care putem învăţa ceva din cele ce se întâmplă în această perioadă, atât în jurul, cât şi în interiorul nostru], prin metodele folosite pentru a tedermina populaţia să voteze într-un fel sau altul, este un foarte bun prilej de a observa cum acţionează diferitele „manevre” asupra fiinţei noastre interioare.
Observaţiile pe care le-am făcut asupra mea în acest timp de „distracţie electorală” au demonstrat puterea pe care o au stimulentele externe asupra sufletului nostru dacă lăsăm garda jos, dacă uităm să fim atenţi. Să vedem despre ce este vorba…
De-a lungul campaniei electorale întregul internet, deci şi Facebook-ul, a fost şi continuă să fie bombardat cu numeroase afişe şi sloganuri electorale, unele serioase, altele comice, „la mişto” sau de-a dreptul obscene. În acest context, important este faptul că permanenta lor „defilare” în faţa ochilor noştri, care, la rândul lor, trimit mesajele spre creier, duce la o impregnare a interiorului fiecăruia dintre noi cu informaţia transmisă, astfel determinând adoptarea foarte rapidă a unui comportament favorabil unuia dintre candidaţi şi, bineînţeles, potrivnic celuilalt. Se întâmplă acest lucru chiar şi în cazul în care la începutul campaniei electorale eram perfect neutri şi ne-am propus să judecăm la rece fiecare promisiune, fiecare program, fiecare beneficiu ce poate rezulta pentru noi şi semenii noştri.
Ceea ce trebuie neapărat reţinut este că acelaşi lucru şi în acelaşi mod se întâmplă în cazul tuturor stimulilor veniţi din exterior, indiferent despre ce este vorba: că cineva doreşte să cumpărăm mai mult dintr-un anumit produs, că altcineva doreşte să credem că este „băiat bun” în timp ce delapidează banii contribuabililor, că este bine să fi egoist şi să laşi „să moară capra vecinului” ş.a.m.d..
De ce ajungem să fim transformaţi astfel? Tocmai pentru că am lăsat jos garda, gardă care în majoritatea situaţiilor este tocmai ATENŢIA. Atunci când suntem atenţi putem observa cu uşurinţă ce fel de stimuli există în jurul nostru şi încearcă să ne influenţeze într-un anumit fel; când suntem atenţi observăm şi răspunsul care se naşte în interiorul nostru în urma acţiunii venite din exterior; fiind conştient de acestea, putem deduce urmările ce rezultă dacă alegem să urmăm drumul indicat de acel „ceva” care încearcă să ne influenţeze sau alegem o altă cale. Dacă urmările unei acțiuni externe sunt benefice pentru noi şi pentru ceilalţi oameni, atunci este în regulă să-i dăm curs, dar dacă rezultatul este nefast, bineînţeles, este mai bine să înlăturăm acea influenţă şi să alegem altceva – acest „ceva” putând veni la noi prin intuiţie.
Nimic din toate acestea nu se poate întâmpla dacă nu manifestăm atenţie. Fără atenţie suntem nişte simple marionete în mâinile celor care „ştiu ce fac”. Toţi coordonatorii de campanii publicitare, campanii electorale, campanii de orice fel, cunosc puterea stimulilor exteriori asupra oamenilor NE-atenţi şi, evident, profită de acest lucru. De aceea, pentru a ieşi din „zona victimei” trebuie să fim atenţie, să observăm şi discernem ce vine din exterior, să observăm şi să evaluăm calitatea răspunsului dat de fiinţa noastră şi abia apoi, cunoscând urmările – bune sau ne-bune pentru noi şi semeni – să hotărâm următorul pas pe care îl facem. Deci, ATENŢIE!
Cu prietenie,
Victor 😉