A sosit şi mult aşteptata sărbătoare a Învierii Domnului Isus Christos. Când rostim cuvântul Paşte sufletele noastre sunt inundate de o multitudine de imagini, una mai minunată decât alta. Sunt imagini ale unor tradiţii vechi şi îndrăgite. Există obiceiuri pe gustul fiecăruia, indiferent de vârstă. Iepuraşul care aduce daruri este preferatul copiilor; udatului fetelor şi femeilor – specifică Ardealului – este apanajul în primul rând al tinerilor, însă nici seniorii nu pierd ocazia de a face curte fără a fi certaţi de soţii; ouăle roşii, bineînţeles vopsite natural în coajă de ceapă, şi cozonacii reprezintă un detaliu pe placul tuturor; sfinţitul coşului plin de bucate după Slujba de Înviere este o tradiţie încă strict respectată în unele părţi ale României, cum este Maramureşul, de pildă.
Odată cu începerea pregătirilor spiritul sărbătorii, animat de imaginile mai sus evocate, pluteşte în aer, anunţând punctul culminant al dimineţii de Duminică – Învierea lui Christos. Este momentul în care trebuie să ne amintin şi de însemnătatea superioară, dincolo de cea a simţurilor exterioare, a Învierii. Mă refer la înţelegerea realităţii vieţii veşnice şi a modului în care aceasta poate să fie atinsă. Isus Christos, prin exemplul său de iubire şi sacrificiu, a deschis în sufletele creştinilor calea spre veşnicie şi adevăr. Urmând învăţăturile Christice şi purificându-se prin postul de 40 de zile omul leapădă vechea sa personalitate, moare – simbolic – ceea ce a fost el până atunci, renăscând (înviind) sub o identitate nouă, ca un om nou, ce poartă în sine veşnicia şi adevărul, fiind un semn de iubire şi recunoştinţă faţă de Isus şi sacrificiul său pentru omenire.
Ideal ar fi ca acest om nou ce apare în fiecare dintre noi odată cu Învierea Domnului să fie păstrat permanent sau pentru o perioadă cât mai îndelungată…
Natura ce ne înconjoară şi a cărei parte integrantă suntem îşi aduce propriul omagiu Învierii. În perioada dinaintea Paştelui totul începe să înverzească, copacii se împodobesc cu flori multicolore, păsărelele ne încântă prin triluri diverse. Renaşterea naturii este o completare a Sărbătorii Invierii. Totul, nu doar fiinţa umană, participă la desăvârşirea acestui eveniment divin. Prin urmare, participaţi şi voi cu ceea ce aveţi mai bun şi frumos în interior la bucuria Creaţiei şi a Învierii, bucurie ce răsare în suflete în fiecare primăvară.