Unul dintre obiceiurile omenești cere ca la sfârșitul fiecărui an să se facă planuri pentru anul următor. Oamenii se străduiesc să-și stabilească țeluri, unii mai înalte, alții mai modeste.
Așa-numiții „antrenori de dezvoltarea personală” îndeamnă, în general, la fixarea unor target-uri cât mai mărețe, pentru că numai așa se poate crește, numai așa se poate evolua.
Nu vreau să descurajez pe nimeni de la stabilirea unor țeluri înalte. Este adevărat și logic că atunci când ne fixăm un target mic, nu vom obține nimic semnificativ, decât în cazuri deosebite. Însă, este indicat să fim atenți la „punctul” în care dorim să ajungem sau pe care intenționăm să-l atingem. Este nevoie de atenție pentru a nu stabili niște țeluri extrem de fixe, în special în cazul dorințelor materiale, cum ar fi: o mașină nouă, o altă casă etc. Spun acest lucru pentru a evita dezamăgirile, care în astfel de situații sunt frecvente. Știu că eșecurile ne întăresc, însă cunosc destui oameni cărora dezamăgirile de acest gen le distruge respectul și încrederea de sine.
Dar dacă stabilim un țel mai general, care să includă și dorințele precise (pe care majoritatea dintre noi le avem), cred că rezultatele vor fi mai satisfăcătoare. Spre exemplu, dacă ne fixăm pentru anul următor să fim mai buni, din toate punctele de vedere, vom putea să ne dezvoltăm bunătatea pe mai multe planuri – în muncă, în relația cu familia sau în cea de cuplu, mai buni față de semeni etc. –, ceea ce va duce spre o mulțumire de sine pe care nu o putem avea atunci când vrem ceva foarte fix. Sau, dacă ne stabilim să fim mai bogați – de asemenea, din toate punctele de vedere – și la finele anului următor nu vom avea mai mulți bani sau mai multe obiecte, vom fi dezamăgiți; însă, dacă privim orice achiziție (fie că este din domeniul sufletescului, al sentimentalului sau al înțelepciunii, fie că este din sfera materialului) ca pe un pas în creșterea „bogăției” proprii, la finalul perioadei stabilite vom simți numai mulțumire. Important este să ne dorim mereu să mai adăugăm o cărămidă la „edificiul” numit bunătate, bogăție sau orice alt țel am avea.
Unii oameni vor spune că multe persoane de succes – cum sunt cei ce se ocupă de dezvoltarea personală – îndeamnă tocmai la stabilirea unor obiective extrem de clare. Da, însă acei oameni de succes vorbesc într-un moment al vieții lor în care au ajuns deja la „zona” de succes. Până la sosirea în acest punct au trecut prin multe eșecuri – ceea ce recunosc și ei – și au învățat din ele cum trebuie să gândească, ce au de făcut și cum trebuie să se transforme în interior pentru a obține rezultatele dorite. Este destul de naiv din partea lor să afirme (dacă o fac sincer) că îi pot ajuta pe ceilalți – bazându-se numai pe câteva tehnici bine prezentate din punctul de vedere al marketing-ului – să devină „peste noapte” asemeni lor. Dar, dorința pentru succes și bani îi face pe unii dintre ei să nu țină cont de acest aspect.
Bineînțeles că este nevoie de timp și de multă muncă cu tine însuți – pe baza amintitelor tehnici (care nu sunt potrivite tot timpul și tuturor) oferite de oamenii care au reușit deja – pentru a atinge mai ușor și fără dezamăgiri mari un țel sau altul. De aceea este indicat să începem cu target-uri mai generale, după care să trecem la cele foarte clare. Însă, cei care se simt destul de puternici sufletește pentru a depăși cu bine posibilele dezamăgiri, pot să-și stabilească tot timpul țeluri foarte înalte și foarte precise. Cel mai important lucru este ca mereu să avem o direcție și un punct în care dorim să ajungem, deoarece numai așa evoluția fiecăruia dintre noi își continuă ascensiunea spre planurile înalte ale înțelepciunii vieții.
Vă doresc tuturor un an 2015 perfect!
Victor