Realitatea…

Noi suntem creatorii propriei realităţi!

Dilema din jurul afirmaţiei „tu creezi propria realitate” continuă să dea bătăi de cap multora dintre noi. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu un prieten pe această temă. De aceea, consider ca fiind util să ne reamintim „care-i treaba” cu această creaţie a realităţii.

Dacă am acorda mai multă atenţie cunoştinţelor mai vechi ce „plutesc” în jurul nostru am vedea că una dintre principalele legi ce guvernează universul în care trăim a fost enunţată de foarte multă vreme, şi anume: „cine se-aseamănă se-adună” sau, pentru a se potrivi mai bine la ceea ce vreau să spun mai departe, „ce se-aseamănă se-adună”.

Să vedem despre ce este vorba… Când spunem „cine se-aseamănă se-adună” ne referim la doi oameni care sunt asemănători în gânduri, sentimente, reacţii la anumiţi stimuli, plăceri, hobby-uri etc., adică au un fel de a fi similar. Însă, ce stă la temelia acestei înrudiri de caracter? Aţi ghicit: gândurile lor, care determină mai departe sentimente, emoţii, acţiuni, plăceri. Prin urmare, faptul că cei doi oameni gândesc la fel îi face să se simtă atraşi unul de celălat (nu este vorba de atracţia afectivă; dar poate să intervină şi ea), să simtă că trăiesc cu adevărat în aceeaşi lume, că sunt „pe aceeaşi lungime de undă”. Şi au dreptate!

Această atracţie funcţionează nu doar faţă de oameni, ci faţă de orice element aflat în compoziţia lumii căreia îi aparținem. Prin urmare, „ce se-aseamănă se-adună” se referă la gânduri, sentimente, emoţii, fiinţe, evenimente, situaţii etc., adică la întreaga viaţă. Dar să nu uităm ceva esenţial: totul porneşte de la gând! Atracţia este valabilă atât în ce priveşte gândurile pozitive, de bucurie şi mulţumire, cât şi în cazul „gândurilor negre”, de îngrijorare şi supărare. Aici intervine „crearea propriei realităţi”, şi anume prin gândurile cărora le acordăm atenţie şi prin modul în care ne lăsăm influenţaţi de factorii externi. Nu trebuie să uităm nici faptul că mulţi oameni sunt convinşi de influenţa decisivă şi inevitabilă a respectivilor factori externi, în privinţa cărora ei nu pot să facă nimic. Însă, nu este aşa! Nu suntem neputincioşi!

Să ne amintim că orice lucru vine spre noi din exterior, o vorbă, un gest, o acţiune etc., trece prin filtrul gândirii noastre şi abia apoi determină o reacţie, un sentiment, o emoţie, care de cele mai multe ori lasă urme – bune sau rele. Astfel, numai de noi depinde tipul de emoţie, sentiment sau reacţie care se naşte în urma unei acţiuni exterioare.

De asemenea, numai de noi depind gândurile pe care le cultivăm, ideile asupra cărora insistăm şi le dăm putere. Avem obiceiul de a întoarce pe toate părţile o problemă pe care am avut-o, o acţiune nereuşită pe care am întreprins-o sau o vorbă ori un gest neplăcut al cuiva, fie din anturajul nostru, fie necunoscut. Stăm şi analizăm, insistăm să găsim cauze, vinovaţi etc., astfel persistând prin gânduri asupra problemei şi a efectelor sale nefaste. În schimb, atunci când se întâmplă ceva bun şi suntem fericiţi, nu dăm „doi bani” pe aflarea „vinovatului” fericirii noastre şi nici nu stăm să analizăm cum am ajuns aici, ci pur şi simplu o savurăm, trăim clipa.

În concluzie, dacă din noi se nasc gândurile, dacă noi suntem cei care le acordăm sau nu atenţie, dacă noi suntem cei care reacţionăm la ele, atunci tot NOI suntem cei care ALEGEM gândurile pe care să le cultivăm şi tot NOI DECIDEM dacă ne lăsăm influenţaţi de factorii externi sau le dăm voie să plece aşa cum vin… rapid şi fără urme. Nu este cazul să le „îmbrăţişăm” la nesfârşit. O analiză scurtă, o lecţie învăţată (cum şi ce să nu mai facem) şi punct! Mergem mai departe!

Prin aceste alegeri şi decizii conştiente şi responsabile suntem creatorii propriei realităţi. Este adevărat că şi oamenii care se lasă în „voia soartei” îşi creează realitatea, însă sunt nişte lucrători pe pământul altcuiva (a persoanelor şi/sau evenimentelor care îi influenţează). În schimb, cei care sunt atenţi, aleg şi decid conştient, sunt lucrători liberi pe propria parcelă de pământ şi se pot bucura din plin de roadele muncii lor.

Cu prietenie,

Victor

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s