Sinceritatea

Sinceritatea – unul dintre elixirele ce fac viața mai bună

Nu ştiu dacă sinceritatea este considerată de noi către toţi ca o virtute, însă eu cred că reprezintă una dintre însuşirile cele mai importante ale unui om. Mai mult chiar, este o calitate pentru manifestarea căreia avem nevoie de foarte mult curaj şi înţelegere faţă de semeni.

De ce este nevoie de curaj?

Atunci când luăm decizia de a fi sinceri cu cineva riscăm mai multe lucruri: să supărăm persoana respectivă; să ne stricăm de tot relaţia cu ea (indiferent de natura relaţiei); să fim consideraţi insensibili, poate chiar bădărani; să nu obţinem ceea ce dorim de la omul cu care discutăm etc.

De ce este nevoie de înţelegere faţă de semeni?

După ce am fost sinceri cu cineva şi se întâmplă una dintre situaţiile descrise mai sus – în cazurile fericite nu se întâmplă nimic din cele menționate sau nu durează mult tensiunea – înţelegând cum „funcţionează” fiinţa umană nu ne vom descuraja şi nu vom renunţa la sinceritate. De asemenea, nu ne vom supăra pe interlocutorul nostru pentru reacţia sa faţă de sinceritatea noastră.

Este foarte important să fim convinşi de un lucru!

Indiferent în ce problemă suntem sinceri cu cineva mereu există posibilitatea de 50% să ne înţeleagă, iar sinceritatea noastră să-i fie de folos. Nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi de posibilitatea – tot de 50% – de a nu fi înţeleşi corect, iar sinceritatea manifestată să fie percepută ca răutate, invidie etc.

Atunci când manifestăm sinceritate trebuie să avem tot timpul în minte faptul că facem un bine. Cei care cred în adevăr nu se vor supăra, chiar dacă îi va deranja într-o oarecare măsură aflarea acestui adevăr; însă vor vedea şi beneficiile pe care le pot trage din faptul că nu au fost minţiţi numai pentru a le proteja liniştea sufletească de moment sau mândria. În schimb, oamenii care preferă o minciună frumoasă în locul adevărului de cele mai multe ori neplăcut se vor supăra, poate chiar pentru un timp mai îndelungat, dar în cele din urmă vor înţelege rostul acestei sincerităţi, care a fost în beneficiul lor în primul rând, dar şi în folosul nostru.

Care este beneficiul celor ce sunt sinceri?

Sinceritatea pe care o cultivăm în relaţiile cu semenii ne ajută să fim sinceri şi cu noi înşine. Nu doar celorlalţi le displace adevărul când le este adus la cunoştinţă, ci situaţia este valabilă şi cu privire la adevărurile despre noi înşine, atunci când le descoperim singuri. De multe ori căutăm scuze sau încercăm să mascăm adevărul prin diferite metode. Prin urmare, cultivând sinceritatea, vom deveni corecţi şi faţă de propria fiinţă, iar data viitoare când vom descoperi un adevăr neplăcut nu îl vom ascunde, ci vom căuta să-l îndreptăm, devenind astfel sinceri faţă de noi înşine.

În cele din urmă sinceritatea contribuie într-o mare măsură la creșterea calității vieții pe care o trăim…

Cu sinceritate,

Victor 😉

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s